Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Μετά τις ανακοινώσεις και τα αλληλοαναιρούμενα έγγραφα προς τα σχολεία της χώρας σχετικά με το πώς και το πόσα laptop/tablets θα διανέμονταν στους μαθητές/ μαθήτριες της χώρας, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις σχολικές επιτροπές των Δήμων, κατόπιν «αιτιολογημένου» αιτήματος προσδιορισμού των αναγκών από τους διευθυντές των σχολείων να αξιοποιήσουν «αδιάθετες» πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολείων για την αγορά τους. Χωρίς καμία βούληση για έκτακτη κεντρική επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με έκτακτα κονδύλια από Δήμους ή Περιφέρειες προς τις σχολικές επιτροπές μόνο στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα χρήματα που θα έπρεπε να δοθούν στα σχολεία για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και σίγουρα δεν μπορούν αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών.
Γι αυτό το λόγο τα κριτήρια που τέθηκαν από το Δήμο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών στη διάρκεια της πανδημίας όπου πολλές οικογένειες έχουν μείνει χωρίς δουλειά καθώς επίσης υπάρχουν και αρκετές οικογένειες που δε διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/ κηδεμόνων).
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας θεωρεί πως για να αρθούν οι μεγάλες ανισότητες που αφορούν τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα πρέπει να :
Να εξασφαλιστούν με ενιαίο τρόπο για τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς όπου υπάρχουν υπαρκτές ανάγκες όλα τα αναγκαία μέσα: δωρεάν tablet / laptop, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών στη διάρκεια της πανδημίας.
Η παραπάνω κάλυψη μαθητών και σχολείων σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό πρέπει να είναι με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και όχι από τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών ή από τον προϋπολογισμό των Δήμων και των Περιφερειών.

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος
Ευσεβία  (Βούλα ) Κοσμίδου 
Η Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Κολυβίρα