Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Ευχαριστήρια επιστολή !

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΚΑΓΕΠΕ

www.pdv.org.gr info@pdv.org.gr

  Αθήνα, Αρ.Πρωτ.38 / 29-05-2021

 Αγαπητοί γονείς, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων!

Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση και στήριξη στο δίκαιο αίτημά μας, για επαναφορά της ελεύθερης επιλογής Β’ ξένης γλώσσας στα Δημοτικά.

Είναι προφανές, ότι η άμεση αντίδραση και καταδίκη της εγκυκλίου της 18ης Μαΐου, από συλλόγους και σωματεία γονέων και εκπαιδευτικών, οδήγησε σε αναδίπλωση το Υπουργείο και στην ανακοίνωση νέας- διορθωτικής εγκυκλίου στις 27 Μαΐου.

Οι νίκες μας είναι οδηγός για τις καινούργιες μας μάχες!

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε ολοκληρωμένη και ποιοτική διδασκαλία της Β’ ξένης γλώσσας στο Δημόσιο σχολείο, ολιγομελή τμήματα, κατάλληλα διδακτικά εγχειρίδια και σύνδεση του μαθήματος με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΚΑΓΕΠΕ


 

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ για την επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημοτικό.


 Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ.


Σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας με την οποία συντασσόμαστε, σας ενημερώνουμε πως η μαθητική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ανάστατη καθώς το υπουργείο απέστειλε εγκύκλιο για τη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας.

 Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  Καλλιθέας έχει γίνει αποδέκτης γραπτών και προφορικών ενστάσεων για την ανωτέρω εγκύκλιο, συντασσόμαστε με τους γονείς που προβληματίζονται και αγωνιούν, ζητάμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και έκδοση νέας όπου θα δίνετε η δυνατότητα στα παιδιά να επιλέγουν τη 2η ξένη γλώσσα που θα διδαχθούν.


Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος

Ευσεβία (Βούλα) Κοσμίδου

Η Γενική Γραμματέας

Βασιλική Κολυβίρα


[Παραθέτουμε την επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Καλλιθέας.


(ΘΕΜΑ:

«Επιστολή διαμαρτυρίας στο θέμα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο»

 

Για άλλη μία φορά το Υπουργείο Παιδείας μας εξέπληξε αρνητικά.

 

Το   ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, συμφωνώντας με την τοποθέτηση  της   Πανελλήνιας   Ένωσης   Καθηγητών   Γερμανικής   Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης    (ΠΕΚΑΓΕΠΕ),    καταγγέλλει    τη    νέα    εγκύκλιο    με    Αρ.    Πρωτ. Φ52/55240/Δ1/18-05-2021  για  τη δήλωση  προτίμησης  Β’  Ξένης  Γλώσσας  με  βάση την οποία θα γίνει ο σχηματισμός των τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος 2021-

2022.

 

Αφουγκραζόμενοι  πάντα  τις  ανάγκες  των  μαθητών  και  των  οικογενειών  τους  για ορθή  εκμάθηση  των  ξένων  γλωσσών  σύμφωνα  με  την  ελεύθερη  βούληση  ζητούμε αντικατάσταση της εγκυκλίου με νέα.

 

Σύμφωνα  με  την  εγκύκλιο,  η  οποία  ανακοινώθηκε  με  μεγάλη  καθυστέρηση  στις

18/05/2021   έχει   αφαιρεθεί   η   δυνατότητα   δημιουργίας   μεικτών   τμημάτων   με παράλληλη διδασκαλία Γαλλικών-Γερμανικών, με προϋπόθεση τον ελάχιστο αριθμό μαθητών 12,  που ίσχυε μέχρι το 2020. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, η πλειοψηφία των  μαθητών  του  κάθε  τμήματος  (Ε1,  Ε2  ή  Ε3  χωριστά)  θα  καθορίζει  τη  Β’  Ξένη γλώσσα,  που  θα  διδαχθεί  στο  τμήμα  στο  Δημοτικό  Σχολείο.  Με  βάση  αυτή  την εξέλιξη  πολλοί μαθητές  και μαθήτριες  θα  κάνουν  άλλη  ξένη  γλώσσα  από  αυτή της επιλογής τους.

 

Ήδη   η   εφαρμογή   υπουργικών   αποφάσεων   του   2016   για   το   Δημοτικό   με Αρ.Πρωτ.Φ12/657/70691/26-04-2016/Δ1 (ΦΕΚ 1324 τ. Β’/11-05- 2016) και του 2017 για  το  Γυμνάσιο  με  Αρ. Πρωτ.  53476/ΓΔ4/04-04-2017  (Β’  1171)  έχει στερήσει  από τους  αρκετούς  μαθητές  τη  δυνατότητα  να  διδαχθούν  τη  γλώσσα,  που  επιθυμούν πραγματικά με συνέπεια την απρόθυμη συμμετοχή των μαθητών στην εκμάθηση μιας γλώσσας διαφορετικής από την επιλογή τους και τις ανάγκες τους.

 

Η  υποχρεωτική  εκμάθηση  διαφορετικής  Β’  Ξένης  Γλώσσας  ακόμη  και  όταν  το σύνολο  των  μαθητών  έχει  διαφορετική  επιλογή  με  τη  δικαιολογία  των  διαθέσιμων εκπαιδευτικών,  αποτελεί  ρύθμιση  αναχρονιστικών  εποχών  που  δεν  αντανακλά  το σύγχρονο   σχολείο   του  μέλλοντος  που  όλοι,   μαθητές,   γονείς  και   εκπαιδευτικοί επιθυμούμε.

 

Οι γονείς μαζί με το σύνολο των εκπαιδευτικών Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας αναμένουμε την απόσυρση  της  εγκυκλίου  και  την  αντικατάστασή  της  από  μια  νέα  εγκύκλιο  με γνώμονα  τη  δημιουργία  τμημάτων  σύμφωνα  με  τις  ανάγκες  των  μαθητών  και  τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

 

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ως Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη  Κεραμέως απηύθυνε στο  πλαίσιο  του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση  (11-10-2017)  προς  τον  τότε  Υπουργό  Παιδείας  Κωνσταντίνο  Γαβρόγλου σχετικά με  την  ασυνέχεια  της  εκμάθησης  της επιλεγμένης  δεύτερης  ξένης γλώσσας στους μαθητές των Γυμνασίων.

 

Γιατί   επιτρέπει   η   κα   Υπουργός,   ένας   μαθητής   στην   σημερινή   εποχή   της πολυγλωσσίας,  να  είναι  αναγκασμένος  να  μάθει  μία  ξένη  γλώσσα,  που  δεν  την επέλεξε,  ενώ  προσφέρεται  στο  Δημόσιο  Σχολείο;  Γιατί  οι  γονείς  να  πρέπει  να πληρώνουν  ιδιωτικά  για  την  εκμάθηση  της  Β΄  ξένης  γλώσσας,  που  επιθυμούν, λόγω διαφορετικής επιλογής της πλειοψηφίας;

 

Γιατί  αφαιρεί  τη  δυνατότητα  για  σχηματισμό  ολιγομελών  τμημάτων  στην  ξένη γλώσσα, όταν με βάση την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,  ΣΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ          ΕΠΙΤΡΟΠΗ          ΚΑΙ          ΣΤΗΝ          ΕΠΙΤΡΟΠΗ          ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (22.11.2005)  «η  εκμάθηση  ξένων  γλωσσών  σε  πολύ  νεαρή  ηλικία προσφέρει   πλεονεκτήματα   [...], εφόσον   οι   τάξεις   είναι   αρκετά   μικρές,   [...] και εφόσον   αφιερώνεται   επαρκής   χρόνος   στο   αναλυτικό   πρόγραμμα   για   τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών

 

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος                                                              Παναγιώτα Χατζηεμμενουήλ               

Ο Γραμματέας  

Μιχαήλ Βερύκιος)].

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.


 Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή θεσπίστηκε το 2018 (Ν.4521/2018 ΦΕΚ ΝΟ. 38 02.03.2018). Ο νόμος προέβλεπε διάστημα τριετίας για την πλήρη εφαρμογή της σε όλη την επικράτεια, δηλαδή μέχρι τη σχολική χρονιά 2020-2021.

H θεσμοθέτηση της δίχρονης  προσχολικής αγωγής χαιρετίστηκε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας. Από τον Απρίλιο του 2018 σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής καθώς και σε εκδηλώσεις για το θέμα αυτό, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καλλιθέας Μοσχάτου (10/12/2019 και 22/06/2020), όπως και σε ανάλογες συνεδριάσεις της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Καλλιθέας, οι θέσεις της Ένωσής μας παραμένουν σταθερές πάνω στο θέμα της υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νήπια 4-6 ετών, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αποτελούσε επί σειρά ετών κομβικής σημασίας αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος και μας βρίσκει σύμφωνους.

Η απόφαση της υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης της τότε κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε  διάστημα τριετίας για την πλήρη εφαρμογή της σε όλη την επικράτεια, εξαρχής θεωρήσαμε ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας πως έπρεπε να είχε ληφθεί συνολικά για ολόκληρη τη χώρα. Η τότε κυβέρνηση όφειλε να αποφασίσει θετικά για όλη τη χώρα εξαρχής και πως η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης απαιτούσε σοβαρό σχεδιασμό και κυρίως γενναία χρηματοδότηση από την Πολιτεία προκειμένου να καταστεί εφικτή η απαλλοτρίωση/αγορά των απαιτούμενων οικοπέδων για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών εγκαταστάσεων που θα ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας.

Δυστυχώς η Πολιτεία τότε «πέταξε το μπαλάκι» στους δήμους χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, δίνοντας το δικαίωμα στους δήμους να γνωμοδοτούν εάν τμήμα της εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτικό ή όχι. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να κινηθεί με διαφορετικές ταχύτητες. Σε άλλους Δήμους έχει ήδη εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και σε άλλους όχι.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου ενημερωθήκαμε τον Ιούλιο του 2020 πως αναστέλλεται μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022, η έναρξη εφαρμογής υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πέντε (5) δήμους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Δήμος Καλλιθέας.

Μέσα στο φετινό Πάσχα ενημερωθήκαμε πως οι αίθουσες που θα στεγάσουν τα νήπια την επόμενη σχολική χρονιά δεν είναι έτοιμες και πως θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν κάποιες αίθουσες από τρία δημοτικά σχολεία της πόλης μας, κάτι το οποίο αποφέρει μοιραία αναστάτωση και αντίδραση από το διδακτικό προσωπικό και τις διευθύνσεις των εν λόγω σχολείων καθώς επίσης και από τους συλλόγους γονέων αυτών.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας βρίσκεται πάντα δίπλα στο πλευρό των συλλόγων γονέων της. Είναι υποστηρικτής από την πρώτη κιόλας στιγμή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης και δεν επιθυμεί να υπάρξει από τη νέα σχολική χρονιά διχασμός μεταξύ των γονέων των δημοτικών σχολείων και των γονέων των προνηπίων-νηπίων της πόλης μας που θέλουν και εκείνοι να στείλουν στα δημόσια νηπιαγωγεία τα παιδιά τους.

Ζητάμε από το δήμο μας αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν καθώς και την εξέταση από την πλευρά του δήμου μας, άλλων πιθανών λύσεων χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες πολλαπλών των δημοτικών σχολείων, ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και τα προνήπια-νήπια της πόλης μας να φοιτήσουν σε κρατικά νηπιαγωγεία.

Επιπλέον, κάνουμε σαφές ότι στηρίζουμε κάθε κίνηση που θα γίνει από τους συλλόγους γονέων των σχολείων που πλήττονται.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δήμο μας με σοβαρή προεργασία και σχεδιασμό για τα παιδιά μας.

Διεκδικούμε ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια. Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.

.Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας στηρίζει κάθε κίνηση διαμαρτυρίας των γονέων και των εκπαιδευτικών των σχολείων που πλήττονται και συνυπογραφεί τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος

Ευσεβία (Βούλα) Κοσμίδου

Η Γεν. Γραμματέα

Βασιλική Κολυβίρα



Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ψηφίζουμε τη δράση του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας


 https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/1o-eidiko-dhmotiko-sxoleio-kalli8eas.1177.html

Στηρίζουμε το 1ο Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας και ψηφίζουμε ! 

"Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας σταθερό στις θέσεις και τις αρχές που χαρακτηρίζουν την οργανωσιακή του κουλτούρα, διοργάνωσε ένα Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής. 
Με πλοηγό την αποδοχή της διαφορετικότητας και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα παιδιά των δύο σχολείων μαθαίνουν και ψυχαγωνούνται με τα παιχνίδια της ελληνικής αρχαιότητας που παίζονται  μέχρι και σήμερα.
Με αυτή τη Συνεργατική Δράση, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας συμμετέχει με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής, στον 4ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools 2020-2021
Θα έδινε μεγάλη χαρά στους μαθητές του 1ου Ειδικού σχολείου Καλλιθέας εάν ψηφίζατε τη Δράση τους.
(Για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, καθώς πατάτε την  ένδειξη "ψηφίστε", συνεχίζετε προς το τέλος της σελίδας, συμπληρώνοντας τα τρία πεδία: email, ιδιότητα, ηλικία και πατάτε την ένδειξη "ψηφίστε" )!  

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ»


 Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Τρίτη 11 Μαΐου 2021 Ώρα 19:00

Ο Δήμος Καλλιθέας, Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΣΤΑΘΜΟΣ» των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου (ΚΕΠ ΣΤΑΘΜΟΣ)

Διοργανώνει: Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση – Ενημέρωση Μέσω της Διαδικτυακής Πλατφόρμας του Δήμου Καλλιθέας

Τρίτη 11 Μαΐου 2021 Ώρα: 19:00

Χαιρετίζουν:

Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας, Πρόεδρος του ΚΕΠ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Αντιπρόεδρος του ΚΕΠ ΣΤΑΘΜΟΣ

Άννα Γιαννακού Πάσχου Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καλλιθέας, ταμίας του ΚΕΠ ΣΤΑΘΜΟΣ

Συμμετέχουν:

Καλλιόπη Μουλά Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΕΠ ΣΤΑΘΜΟΣ

Νικολέττα Γεωργαλά Προϊσταμένη Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ

Τριανταφυλλιά (Φυλλιώ) Νικολούδη, Διδάκτωρ, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου Προσχολικής Εκπαίδευσης στο 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ

Ευάγγελος Μπογιατζάρας, εκπαιδευτικός

Και οι:

Ευσεβία (Βούλα) Κοσμίδου Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλλιθέας

Θεόδωρος Μαραγκός Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

Για κρατήσεις «θέσεων»: https://webkallithea.e-meeting.gr/webinars/20-hronia-stathmos

→ Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά και από τις σελίδες του Facebook «Δήμος Καλλιθέας» και «Δημήτρης Κάρναβος – Dimitris Karnavos».

https://webkallithea.e-meeting.gr/?post_type=post&p=18696

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

«Το στοίχημα» ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΔΟΥ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Δ’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 26ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


 ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ»

«Το στοίχημα»

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΔΟΥ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Δ’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 26ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΝΑΡΤΟΥΜΕ σήμερα, το όγδοο (8ο) και τελευταίο από τα παραμύθια που έγραψαν μαθήτριες και αναδείχθηκαν τα καλύτερα στον πρόσφατο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας, με τη στήριξη φυσικά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας, υπό τον γενικό τίτλο: «Αγαπώ το βιβλίο μου».

Τίτλος του 8ου παραμυθιού είναι: «Το στοίχημα», το έγραψε η μαθήτρια της Δ’ τάξης του 26ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, Μαρία Τριάδουκαι έχει ως ακολούθως:

{Ίσως θα μπορούσα να το αλλάξω, ίσως όχι, ίσως μπορούσα να το ξέρω ή ίσως πάλι όχι. Θα μπορούσα να τα ξέρω όλα αυτά! Αλλά δυστυχώς δεν ξέρω! Αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να ήμουν σε καροτσάκι αλλά δεν είμαι! Ξέρετε τι θα μπορούσα να κάνω αν δεν είχα αυτό το πρόβλημα; Αλλά ξέρω πως αυτό το πρόβλημα δεν με σταματάει σε τίποτα από αυτά που θέλω να κάνω! Γιατί βάζω πάντα το δικό μου ΣΤΟΙΧΗΜΑ! Να το θυμάστε! Τώρα όμως θέλω να σας διηγηθώ μια ιστορία. Αλλά με ζώα! Τι λέτε να αρχίσω; 

Μια φορά και έναν καιρό σε μία  ζούγκλα ζούσε ένα λιοντάρι. Τον έλεγαν Άρη. Σε λίγο καιρό ο Άρης έπρεπε να γίνει βασιλιάς. Αλλά όπως έλεγε και εκείνος δεν μπορούσε να γίνει. Γιατί; Γιατί είχε ένα μικρό προβληματάκι…  δεν περπατούσε κανονικά. Πως είναι  δυνατόν ένα λιοντάρι Βασιλιάς να μην μπορεί να περπατήσει σωστά; Δεν θα τον σέβονταν!  Έλεγε πως όταν  έρθει η ώρα να αναλάβει τη θέση του ως βασιλιάς των ζώων θα τον κοροϊδεύουν. Μάλλον έτσι πίστευε! ΕΚΕΙΝΟΣ… Γιατί τον κορόιδευαν από παιδί… Ο μπαμπάς του του έλεγε: Να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι! 

Ο Άρης όμως δεν πίστευε τίποτα από αυτά! Και όταν του το έλεγε αυτό ο μπαμπάς του εκείνος του απαντούσε: Δεν πιστεύω αυτές τις μπούρδες. Όλα αυτά είναι δικές σου ανοησίες. Απλά το λες για να με παρηγορήσεις! Έτσι σκεφτόταν συνέχεια….

Μια μέρα ήρθε η Αστραφτερή, η φίλη του Άρη στο κοπάδι τους . Ο Άρης έλεγε πως είναι πολύ καλή του φίλη. Είναι όμως αλήθεια; Όταν πλησίασε η λιονταρίνα, ο Άρης έτρεξε προς το μέρος της χαρούμενος γιατί την περίμενε να παίξουν. Εκείνη όμως , δεν ήρθε με την ίδια διάθεση.  Ξαφνικά και  για πρώτη φορά τον ρωτάει: 

-Να σε ρωτήσω κάτι; Γιατί περπατάς έτσι;

Αμάν…. Τι ερώτηση είναι αυτή; Πως και με ρωτάει τώρα … σκέφτηκε από μέσα του ο Άρης… Πως είναι δυνατόν; Τόσο καιρό δεν με έχει δει; Πως της ήρθε ξαφνικά;  Τι να απαντήσω; Την αλήθεια… και την ξεφουρνίζω… με κατεβασμένο το κεφάλι φυσικά…  

– ΕΕΕ … δεν είναι τίποτα…. απλά  από μικρός είχα μία δυσκολία στη  βάδιση μου.

-Πονάς καθόλου; Του είπε με ένα πονηρό βλέμμα η Αστραφτερή.

Ο Άρης αισθανόταν σαν να περνούσε από ανάκριση και δεν μπορούσε να αποφύγει καμία ερώτηση.. 

– Όχι, καθόλου!

– Ά, εντάξει!

Δεν είπα κάτι άλλο, δεν με ρώτησε κάτι άλλο… Παίξαμε αρκετά, το ευχαριστηθήκαμε και μετά όταν βράδιασε έφυγε.

Την επόμενη μέρα η Αστραφτερή επισκέφτηκε ξανά τον Άρη. Ο Άρης χάρηκε που είδε πάλι τη φίλη του. 

– Τι θα παίξουμε; Ρώτησε ο Άρης χαρούμενος

– Μμμμμμμμ για να σκεφτώ, λέει η Αστραφτερή….  Έχω μια ιδέα! Θα βάλουμε στο δέντρο που είναι μπροστά μας μια καρύδα. Θα ξεκινάμε από εδώ που σου δείχνω και θα φτάνουμε μέχρι την καρύδα. Θα μετρήσουμε ποιος θα την πάρει πιο γρήγορα, είσαι;

– Ναι – ναι, είπε ο Άρης  χωρίς να υποψιαστεί τίποτα.

Ξεκίνησε πρώτα η Αστραφτερή και μετρούσε ο Άρης. 

-Εξαιρετικός χρόνος, μπράβο, της φώναξε χαρούμενος ο Άρης!

Και τότε ήρθε η σειρά του Άρη… ήταν προσηλωμένος στο στόχο του και περίμενε το σήμα  της Αστραφτερής για να   ξεκινήσει …  χωρίς να έχει αντιληφθεί τι γίνεται πίσω του και τι πρόκειται να ακολουθήσει…

Πίσω από την Αστραφτερή υπήρχε ένας μεγάλος θάμνος και κρύβονταν εκεί οι φίλοι της Αστραφτερής,  η Ζέλα η γαζέλα,  ο Λάκης  ο κροκοδειλάκης, η Μίνα η ιπποποταμίνα, η παρδαλή η καμηλοπάρδαλη και η κολλητή της η Ρίνα η λιονταρίνα. Είχαν έρθει γιατί τους το είχε ζητήσει η Αστραφτερή. 

Η Ζέλα η γαζέλα την ρώτησε παραξενεμένη.

– Τι ήταν αυτό το τόσο πολύ σημαντικό που μας έφερες εδώ άρον – άρον;

– Δεν θα σας πω, θα δείτε. Μόνο κρυφτείτε και μην βγάλετε άχνα!

– Τιιιιιι; Ρώτησαν τα ζώα όλα μαζί.

– Μη βιάζεστε!!! 

Και δίνει το σήμα να ξεκινήσει ο Άρης. Ξεκίνησε γρήγορα, ύστερα όμως από 5 βήματα μπερδεύτηκε  και έπεσε… τα έχασε λίγο αλλά σηκώθηκε να συνεχίσει. Πιάνει την καρύδα και γυρίζει για να τρέξει πίσω στην αρχή… και τότε… τι να δει…. Δεν είχε μπροστά του μόνο την Αστραφτερή αλλά και όλους τους φίλους της που τον κοιτούσαν … άλλοι γελούσαν… μαζί του… όχι όμως όλοι.

Ο Άρης, πέταξε κάτω την καρύδα και έφυγε τρέχοντας, όπου μπορούσε να κρυφτεί… συνέχισε όμως να τους ακούει..

– Λοιπόν… Τώρα φίλοι μου, για πείτε μου, κάνει ο Άρης για Βασιλιάς των Ζώων;

– Γιατί δεν μπορεί; Ρώτησε η Ζέλα η γαζέλα εκνευρισμένη.

– Γιατί έτσι λέει ο νόμος. ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ που δεν μπορεί να περπατήσει, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ. 

-Και ποιος νόμος το λέει αυτό; Είπε η Μίνα η ιπποποταμίνα.

– Ο δικός μου νόμος το λέει αυτό Μίνα, αλλά και ο νόμος της Φύσης φυσικά!!! Για σκεφτείτε σας παρακαλώ, αν συμβεί κάτι που χρειάζεται ταχύτητα πως θα τα καταφέρει;

– Και η ίδια τότε η φύση αποκλείει τα παιδιά της; Της είπε η Ζέλα η Γαζέλα και γύρισε να φύγει.

– Δεν είναι σωστό  αυτό που κάνεις, είπε η Μίνα η ιπποποταμίνα στην Αστραφτερή. Θα σου άρεσε εσένα αν είχες κάποιο πρόβλημα να σε κοροϊδεύουν;;; Έλα λίγο στη θέση του. Νιώσε λίγο τα συναισθήματά του. Τι θα καταφέρεις νομίζεις  αν του  κάνεις ένα τέτοιο κακό; 

 Μα δεν του κάνω κακό!!! Απάντησε θυμωμένα η Αστραφτερή που δεν περίμενε ότι θα γίνουν έτσι τα πράγματα. Απλά προσπαθώ να σας αποδείξω ότι δεν είναι κατάλληλος για την θέση που τον προορίζουν. 

-Κακό του κάνεις και πρέπει να σε νοιάζει και να σε παρά νοιάζει, είπε η Ζέλα η Γαζέλα.

– Γιατί να με νοιάζει; ρώτησε η Αστραφτερή.

– Δεν είσαι φίλη του Αστραφτερή; Μαζέψου! Άιντε!, της είπε η Μίνα η ιπποποταμίνα. 

–  Εγώ δεν  συμμετέχω σε αυτό που  πάτε να κάνετε, να το ξέρετε, είπε η Ζέλα η γαζέλα. 

– Ούτε κι εγώ είπε η Μίνα η ιπποποταμίνα.

Ο Άρης από την άλλη, πολύ στενοχωρημένος γύρισε στο κοπάδι του. Δεν περίμενε τέτοια συμπεριφορά! Τόση αγένεια!!! Και μάλιστα να την προκαλέσει η καλή του φίλη… Η μαμά του τον ρώτησε πως πέρασε αλλά εκείνος ήταν τόσο στενοχωρημένος που δεν μίλησε σε κανέναν. Η μαμά του στεναχωρήθηκε πολύ που τον είδε σε τέτοια κατάσταση και πήγε να του μιλήσει. Ο Άρης όμως δεν ήθελε να δει κανέναν εκείνη τη στιγμή. Και σκέφτηκε: που είσαι μπαμπά μου να δεις τι έγινε που μου έλεγες ότι όλα είναι στο μυαλό μου…

Οι μέρες πλησίαζαν  που ο Άρης έπρεπε να γίνει Βασιλιάς. Εκείνος δεν ήθελε… Από την μέρα που έγινε το συμβάν δεν ξαναείδε την Αστραφτερή και ούτε φυσικά και εκείνη προσπάθησε να τον ψάξει ή να δει αν είναι καλά.

Οι φίλοι του είχαν κανονίσει να πάνε στην εξοχή, δηλαδή να κάνουν κάμπινγκ. Ήθελε τόσο πολύ να πάει αλλά μετά τα γεγονότα ήταν αδύνατο. Δεν ήθελε κανέναν, δεν του είχε περάσει ακόμα… Σκέφτονταν πόσο θα τον κορόιδευαν, πόσο θα γελούσαν μαζί του. Η μαμά του προσπάθησε να τον κάνει να αλλάξει γνώμη αλλά εκείνος τίποτα.  Όταν του είπε όμως πως μπορεί να πάει με τον καλύτερό του φίλο τον Αριστείδη, τότε σηκώθηκε γρήγορα και είπε πως τελικά θέλει να πάει.

Ετοίμασε την τσάντα του, πήρε τη σκηνή του,  χαιρέτησε το μπαμπά και την μαμά του κι έφυγε.

Την ώρα που έφτασε στο σημείο συνάντησης είδε τον Αριστείδη. Χάρηκε πολύ, αλλά είδε πως είχε πολλούς άλλους φίλους μαζί του. Και ξεκίνησαν όλοι μαζί για τον προορισμό τους.

Μετά από δύο ημέρες έφτασε στο κάμπινγκ και η Αστραφτερή κάτι που χάλασε την διάθεση του Άρη. Έστησε τη σκηνή της μακριά από τη δική του. Κανένας από τους δύο δεν ήθελε να μιλήσει στον άλλον. 

Αφού έφαγαν, τραγούδησαν όλοι ανά παρέες, έπεσαν για ύπνο κουρασμένοι αλλά με καλή διάθεση. 

Ξαφνικά μέσα στην νύχτα εμφανίστηκε έντονο κόκκινο φως. Όλοι κοιμόντουσαν στις σκηνές τους. Φωτιά είχε ξεκινήσει από την σκηνή της  Αστραφτερής και άρχισε να απλώνεται αλλά κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα. Η σκηνή της Αστραφτερής  ήταν περικυκλωμένη. Ξύπνησε αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει και άρχισε να φωνάζει. «Βοήθεια, βοήθεια, καίγομαι!!

Άρχισαν τα ζώα να ξυπνούν και έντρομα να στέκονται ακίνητα χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. Η φωτιά ήταν δυνατή και δεν έβλεπαν ξεκάθαρα την είσοδο της σκηνής της Αστραφτερής από τους πολλούς καπνούς.

Ο  Άρης πετάχτηκε όρθιος, προσπαθούσε να σκεφτεί τι έπρεπε να κάνει. 

-Πρέπει να σώσουμε την Αστραφτερή φώναξε, πάμε!

-Κανείς όμως δεν κουνήθηκε γιατί όλοι φοβόντουσαν μην καούν. Η Αστραφτερή συνέχιζε να φωνάζει μέσα από τη σκηνή αλλά αυτή τη φορά η φωνή της ήταν πιο αδύναμη, ώσπου λιποθύμησε από τους καπνούς.

Η Αστραφτερή δεν ξανακούστηκε και ο Άρης τρελάθηκε! Θα χάσω τη φίλη μου είπε…. Όχι ΣΤΟΙΧΗΜΑ εγώ θα τα καταφέρω!!!

Χωρίς σκέψη, χωρίς δισταγμό όρμησε ανάμεσα στις φλόγες για να μπει στη σκηνή.

-Που πας θεότρελε, θα καείς και εσύ! Του φώναζαν αλλά εκείνος δεν άκουγε κανέναν. 

Μπήκε στη σκηνή καλύπτοντας την μύτη του για να μπορεί να ανασαίνει και με γρήγορες κινήσεις σκέπασε με μια κουβέρτα την φίλη του παίρνοντάς την αγκαλιά και βγήκε τρέχοντας έξω.. ήταν αδύναμος.

Βγαίνοντας από τη σκηνή, παραπάτησε αλλά κατάφερε να απομακρυνθεί από τις φλόγες. Έπεσε κάτω κουρασμένος αλλά είχε σώσει την Αστραφτερή. Αμέσως όλοι τους έδωσαν νερό και με το υπόλοιπο προσπαθούσαν πλέον να σβήσουν την φωτιά να μην εξαπλωθεί στις άλλες σκηνές. 

Όταν η Αστραφτερή συνήλθε της είπαν ότι είχε συμβεί… κατέβασε τα μάτια και έβαλε τα κλάματα.

-Πόσο ντρέπομαι… είπε… που είναι ο Άρης;

-Στη σκηνή του, θέλεις να τον φωνάξουμε; την ρώτησε η Ρίνα η λιονταρίνα. 

Σηκώθηκε με ότι δυνάμεις είχε και πήγε να βρει τον Άρη στη σκηνή του. 

-Άρη, πριν σου πω «ευχαριστώ», σου οφείλω μια συγνώμη. Πραγματικά ντρέπομαι που έστω και για λίγο σε θεώρησα αδύναμο, ανίκανο και ακατάλληλο για τη θέση του βασιλιά. Η αλήθεια είναι όμως ότι η δύναμη της ψυχής σου είναι μεγαλύτερη από την σωματική και δικαιούσαι την θέση του Βασιλιά. 

Ο Άρης κοκκίνισε από ντροπή και  πήρε αγκαλιά τη φίλη του. 

-Πόσο με τρόμαξες να ήξερες! 

Οι μέρες πέρασαν και η ώρα της στέψης του νέου βασιλιά έφτασε και ο Άρης με τις ευχές όλων των φίλων του πήρε τη θέση που του άξιζε!

Είδατε πώς τα κατάφερε ο Άρης;;;; Προσπαθήστε κι εσείς να καταφέρετε κάτι που οι άλλοι δεν πιστεύουν ότι θα το κάνετε!!! Να βάζετε το δικό σας ΣΤΟΙΧΗΜΑ!}.



Πηγή: ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ» | Reporter Καλλιθέας 

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

«Η δύναμη της φιλίας» ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΕΝΤΖΑ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ


 ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ»

«Η δύναμη της φιλίας»

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΕΝΤΖΑ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ σήμερα, στην ανάρτηση του έβδομου (7ο) από τα οκτώ (8) συνολικά παραμύθια που έγραψαν μαθήτριες και αναδείχθηκαν τα καλύτερα στον πρόσφατο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιθέας, με τη στήριξη φυσικά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας, υπό τον γενικό τίτλο: «Αγαπώ το βιβλίο μου».

Τίτλος του 7ου παραμυθιού είναι: «Η δύναμη της φιλίας», το έγραψε η μαθήτρια της Α’ τάξης του 5ου Λυκείου της πόλης μας, Γεωργία Πρέντζα και έχει ως ακολούθως:

{Η ιστορία που θα σας αφηγηθώ, περιστρέφεται γύρω από την ζωή της Άρτεμις, μιας μαθήτριας Λυκείου και των φίλων της. Οι τέσσερις φίλες γνωρίστηκαν στο Λύκειο. Η Αριάδνη και η οικογένειά της, πρόσφατα είχαν μετακομίσει στην πόλη. Η Ελπίδα, ήταν ντροπαλή και εσωστρεφής, αντίθετα με την Ζωή που ήταν η πιο κοινωνική από όλες.

Οι τέσσερις κοπέλες γνωρίστηκαν τυχαία, στο μάθημα της Βιολογίας. Αρχικά, η κατάσταση ήταν κάπως άβολη γι αυτές, ειδικά για την Ελπίδα, καθώς δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχαν γίνει κολλητές. 

Μέχρι και την 3η Λυκείου, τα κορίτσια αντιμετώπισαν τσακωμούς και διαφωνίες. Αλλά αυτό ήταν που έκανε τη φιλία τους πιο δυνατή. Ακόμα και στις πανελλήνιες, όπου θεωρείται η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή των μαθητών εξαιτίας του έντονου άγχους, κατάφεραν να υποστηρίξουν η μία την άλλη. 

Πέρασαν οι μέρες, ήρθαν και τα αποτελέσματα των πανελληνίων. Η μία δίπλα στην άλλη, κρατημένες από τα χέρια μάθαιναν τα αποτελέσματα. Ευτυχώς, όλες πέτυχαν να φοιτήσουν στις σχολές που ήθελαν. Οι σχολές τους, όμως, ήταν μακριά η μία από την άλλη. Οι κοπέλες, από την μία ήταν θλιμμένες που δεν θα βλέπονταν τακτικά, από την άλλη όμως ήταν χαρούμενες για το κατόρθωμά τους. Έδωσαν μια υπόσχεση. Υποσχέθηκαν πως ότι και να γίνει, δεν θα χάσουν επαφή και θα συναντιούνται τουλάχιστον κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, θα μιλούσαν στο τηλέφωνο όσο πιο συχνά γίνεται. 

Τα κορίτσια κράτησαν την υπόσχεσή τους. Όμως, ένα Σάββατο που αποφάσισαν να βγουν, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν. Ήταν στο πρώτο έτος Πανεπιστημίου, μετά το τέλος της εξεταστικής και οι κοπέλες μετά από το τρελό διάβασμα των προηγούμενων ημερών, αποφάσισαν να βγουν. 

Βγήκαν και αρχικά πέρασαν υπέροχα. Η αλήθεια είναι ότι είχαν πιει όλες, πάνω στο χορό και στην ταραχή του νυχτερινού κέντρου όπου είχαν επισκεφτεί. Αργά το βράδυ αποφάσισαν να φύγουν. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Ποια θα οδηγούσε; 

Πηγαίνοντας στο κλαμπ αυτή που είχε οδηγήσει ήταν η Ζωή, η καλύτερη από τις υπόλοιπες στην οδήγηση. Παρόλα αυτά, εκείνο το βράδυ ήταν και η πιο μεθυσμένη. Έτσι αποφασίστηκε να οδηγήσει η Άρτεμις, που αισθάνονταν καλύτερα. Οδηγώντας προς το σπίτι της Ελπίδας, όπου είχαν συμφωνήσει όλες να περάσουν το βράδυ, τα πράγματα ήταν ήσυχα. Η Άρτεμις στο τιμόνι οδηγούσε προσεκτικά, όμως η διαδρομή μέχρι το σπίτι της Ελπίδας ήταν μεγάλη.

Η επιστροφή τους πίσω στο σπίτι φαινόταν εύκολη, η Αριάδνη και η Ζωή είχαν αποκοιμηθεί στα πίσω καθίσματα, ενώ η Ελπίδα ήταν στην θέση του συνοδηγού, απολαμβάνοντας την ησυχία της κρύας νύχτας μετά από την βαβούρα του κλαμπ. Η Άρτεμις είχε χαλαρώσει καθώς δεν υπήρχε ίχνος αυτοκινήτου. Οδηγούσε ήδη για είκοσι λεπτά και σε λίγο θα έφταναν στο σπίτι. 

Ξαφνικά, η Άρτεμις παρατήρησε με έκπληξη ένα αυτοκίνητο να έρχεται προς το μέρος τους αυξάνοντας συνεχώς ταχύτητα. Αμέσως, σκούντηξε την Ελπίδα η οποία άρχισε να πανικοβάλλεται και να φωνάζει, ενώ τα κορίτσια στο πίσω κάθισμα που ξύπνησαν από τις φωνές, άρχισαν να φωνάζουν επίσης. Η Άρτεμις είχε παγώσει, τα κορίτσια συνέχιζαν να της φωνάζουν να στρίψει το τιμόνι για να αποφύγει το αυτοκίνητο, το οποίο ερχόταν καταπάνω τους, αλλά εκείνη δεν άκουγε. Τότε η Ελπίδα, με όλη την δύναμη που είχε στο αριστερό της χέρι, έπιασε το τιμόνι και το έστριψε προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό τους να αποφύγει το άλλο αυτοκίνητο που έρχονταν κατά πάνω τους, αλλά έπεσε με δύναμη πάνω στο διαχωριστικό του δρόμου. 

Το επόμενο που θυμόταν η Άρτεμις, ήταν να ξυπνάει στο νοσοκομείο και να βλέπει τη μητέρα της, να κάθεται δίπλα της και να της κρατά το χέρι. Η Άρτεμις, ξαπλωμένη, προσπάθησε να κινηθεί από την άβολη θέση της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να την κάνει να νιώσει ένα οξύ πόνο στο δεξί πόδι και στο αριστερό χέρι. Η μητέρα της τη βοήθησε να ανακαθίσει και η Άρτεμις ξεκίνησε να τις κάνει ερωτήσεις. Ερωτήσεις όπως το τι είχε συμβεί, πώς βρέθηκε στο νοσοκομείο, τι έγινε με τις φίλες της κι άλλες. Η μητέρα της με δάκρυα λύπης και χαράς μαζί, της εξήγησε για το ατύχημα, της είπε ότι παρόλο που χρειάστηκαν να νοσηλευτούν, ήταν όλες καλά και πως μετά από δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να γυρίσουν σπίτι τους. 

Πέρασαν οι δύο εβδομάδες και έφτασε τελικά η μέρα που η Άρτεμις θα συναντούσε για πρώτη φορά μετά το ατύχημα τις φίλες της. Τα κορίτσια συναντήθηκαν στο στέκι τους, έκατσαν γύρω από ένα τραπέζι και η Άρτεμις τους ζήτησε συγγνώμη για ότι είχε συμβεί. Τότε η Ζωή, πάνω στα νεύρα της άρχισε να την κατηγορεί. Η Ελπίδα κατηγόρησε τη Ζωή και την Αριάδνη. Η Άρτεμις κατηγόρησε τη Ζωή και την Αριάδνη. Η Αριάδνη κατηγόρησε την Ελπίδα. Έτσι, ο καυγάς συνεχίστηκε και έγινε πολύ χειρότερος από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Τα κορίτσια μάλωσαν τόσο πολύ μεταξύ τους, που δεν μίλησαν ποτέ ξανά η μία στην άλλη. 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ

Τα χρόνια πέρασαν και οι τέσσερις κοπέλες, είχαν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες.

Η Άρτεμις δούλευε σε μία εταιρεία, ήταν παντρεμένη και είχε μια κόρη οχτώ χρονών, την Άννα. Κάθε Τετάρτη, το κοριτσάκι της πήγαινε σε μάθημα κολύμβησης με τον πατέρα της. Εκεί, συναντούσε τη φίλη της την Κωνσταντίνα, η οποία πήγαινε με τον δικό της πατέρα. Με αφορμή τη γνωριμία των δύο κοριτσιών, οι πατεράδες κανόνισαν να συναντηθούν οικογενειακώς για καφέ, στην ίδια καφετέρια που συναντιόντουσαν παλαιότερα οι τέσσερις φίλες. 

Φτάνοντας η Άρτεμις στην καφετέρια, έμεινε άναυδη βλέποντας πως η μητέρα της Κωνσταντίνας ήταν η παλιά της φίλη, η Αριάδνη. Οι δυο φίλες, παρά το αρχικό ξάφνιασμά τους, με δάκρυα στα μάτια, αγκαλιάστηκαν και μίλησαν για τα όσα είχαν συμβεί μετά από τον μεγάλο τους τσακωμό που τους στοίχισε τη φιλία τους. Στο τέλος, αφού αναγνώρισαν το λάθος τους, αποφάσισαν να βρουν και τις άλλες δύο φίλες τους, έτσι ώστε να ξανασυναντηθούν.

Δεν πέρασε μία εβδομάδα και κατάφεραν να συναντηθούν ξανά όλες μαζί στη γνωστή τους καφετέρια. Ζήτησαν συγγνώμη η μία από την άλλη, αναπόλησαν τις όμορφες στιγμές τους και μίλησαν για τις ζωές τους μετά το χωρισμό τους. Η Αριάδνη είχε γίνει κτηνίατρος, αφού πάντα λάτρευε τα ζώα. Η Ελπίδα είχε γίνει νηπιαγωγός και ήταν παντρεμένη, με ένα γιο. Η Ζωή είχε γίνει δικηγόρος και δούλευε σε μία μεγάλη δικηγορική εταιρεία.

Στο τέλος, όλες συγχωρέσανε η μία την άλλη για τη συμπεριφορά τους και για το ατύχημα και όλες συμφώνησαν πως το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν μεταξύ τους, ήταν το χειρότερο πράγμα που τους είχε συμβεί. Γι’ αυτό έδωσαν μια νέα υπόσχεση. Υποσχέθηκαν πως ακόμα και αν χάνονταν ξανά, κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα, θα συναντιόντουσαν στο γνωστό τους καφέ, θα εξιστορούσαν τα γεγονότα της ζωής τους, και θα αναπολούσαν τις αναμνήσεις τους. Διότι, όπως αποδείχθηκε, η φιλία τους, μαζί με τις οικογένειές τους, ήταν ο θησαυρός της ζωής τους!}.



Πηγή: ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ» | Reporter Καλλιθέας