Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλλιθέας

 Ελευθερίου Βενιζέλου 156  (4ος όροφος)

                                                            www.http://enosi-kallitheas.blogspot.com

                                              

                                                            Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936123676

                                                            E-mail: enosikallitheas@gmail.com 

                                         

                                         

Προς Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Κοινοποίηση προς Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβο

Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Γιώργο Κυριακόπουλο

Πρόεδρο Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Γιώργο Κουτσογιάννη

Πρόεδρο Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Ερμίδη

 

Καλλιθέα 4/9/2023

 

 

        Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,


Μετά το περιστατικό που συνέβη στο δημοτικό σχολείο Βαρνάβα με την πτώση της ψευδοροφής μέσα σε τάξη του σχολείου, η οποία τοποθετήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, είμαστε πραγματικά ανήσυχοι ως γονείς. Μέσα σε αυτή την τάξη κάνουν όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μάθημα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
Τα παιδιά μας 11 του Σεπτέμβρη  ξεκινούν  την νέα σχολική  χρονιά και τα σχολεία μας δεν έχουν  ελεγχθεί και συντηρηθεί επαρκώς εδώ και πολλά χρόνια.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας των σχολικών μονάδων, πιστοποιητικών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και πιστοποιητικών πυρασφάλειας. Ζητάμε προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων από την ΚΤΥΠ Α.Ε σε συνεργασία με τον Δήμο.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος  των σχολικών κτιρίων να γίνει με ουσιαστικό τρόπο και όχι απλά με οπτική επαφή..
Τα περισσότερα σχολεία μας είναι γερασμένα και ο προσεισμικός έλεγχος είναι απαραίτητος.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ανέφερε πως ο τελευταίος έλεγχος στα σχολεία της χώρας μας πραγματοποιήθηκε πριν τον μεγάλο σεισμό του 1999, επίσης ανέφερε πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα υποχρεωτικού ελέγχου που έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μετά το μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.

Ο κύριος Λέκκας δήλωσε πως τα σχολεία της χώρας μας ανέρχονται σε 18.500 και ο έλεγχος τους θα διαρκέσει από 14 έως 16 μήνες.

Θεωρούμε πως τα παιδιά είναι προτεραιότητα μας.
Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή, η βελτίωση και η ανακατασκευή των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο γίνεται από τους δήμους, η συμβολή της κεντρικής πολιτείας όμως είναι απαραίτητη.

Εμείς οι γονείς της Καλλιθέας θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες  αποκατάστασης των σχολικών μονάδων της πόλης μας .

Στο Δήμο μας έχει την έδρα του και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης( Ε.Ε.Ε.ΕΚ) που φιλοξενεί παιδιά όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και των όμορων περιοχών. Δυστυχώς παιδιά με ιδιαιτερότητες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες και πολλές φορές επικίνδυνες αίθουσες για διδασκαλία.

Είμαστε περήφανοι για την δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί του, δεν είμαστε όμως καθόλου περήφανοι για τις εγκαταστάσεις του. 

Είναι άμεση ανάγκη να αυξηθούν τα χρήματα των κρατικών επιχορηγήσεων για τη βελτίωση και συντήρηση των σχολείων.

Ο χειμώνας πλησιάζει και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι για άλλη μία χρονιά τα παιδιά μας θα βρεθούν μέσα μη καλά συντηρημένα σχολεία.

Αισιοδοξούμε να λάβετε υπόψη τις ανησυχίες μας και ελπίζουμε στην λύση των προβλημάτων που απασχολούν τα σχολεία μας.    

 

 

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

 

   

     Η Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Κολυβίρα                                                            Δημήτρης Σούνδιας