Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

17 Νοέμβρη 1973 – 17 Νοέμβρη 2023

                                                       

 

17 Νοέμβρη 1973 – 17 Νοέμβρη 2023

 

Πριν από πενήντα χρόνια, ένα ισχυρό κύμα αντίστασης σάρωσε τους δρόμους της Αθήνας. Ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου, μια καθοριστική στιγμή στην νεότερη ελληνική ιστορία.  Οι φοιτητές, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι που πλημμύρισαν για τέσσερις ημέρες την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, με κέντρο το Πολυτεχνείο, σφράγισαν την εποχή μας με την ηρωική τους στάση και με το σύνθημα ‘Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η κορυφαία πράξη αντίστασης ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία, συμβολίζει τον αταλάντευτο αγώνα για  δικαιοσύνη και της ελευθερία. Λειτουργεί ως υπενθύμιση της σημασίας του να αντιστέκεται κανείς ενάντια στην αδικία, ακόμη και μπροστά στις ερπύστριες των τανκς.

Οι νέοι που βγήκαν γενναία στους δρόμους, απαιτώντας πολιτικές αλλαγές και τέλος στη στρατιωτική χούντα, βίωσαν φυλακίσεις και βασανιστήρια, θρήνησαν τραυματίες και νεκρούς,. Ανάμεσά τους, ο 17χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός, το πρώτο θύμα της εξέγερσης, που έχασε την ζωή του το βράδυ της 16ης Νοέμβρη μεταφέροντας τραυματίες διαδηλωτές.  

50 χρόνια μετά την εξέγερση, στις 17 Νοέμβρη του 2023, τιμούμε τον αγώνα και την θυσία της νεολαίας, που μας εμπνέει να υποστηρίζουμε πάντα, τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

 

Στο Διομήδη Κομνηνό

 

"Μεταξύ των φονευθέντων , είναι ο Διομήδης Κομνηνός, ετών 17, με βεβαρυμένον παρελθόν".


Εφημερίδες - από επίσημη ανακοίνωση

 

Βεβαίως ,είχε βεβαρυμμένο παρελθόν ο Διομήδης.

Πέντε χρονών, στους ώμους του πατέρα του

φώναζε για λευτεριά στην Κύπρο,

δέκα χρονών, ξυπόλυτος,

με μια φέτα ψωμί στην τσέπη, βάδιζε στην πορεία της ειρήνης,

στα δώδεκα ζητούσε δημοκρατία.

Στα δέκα επτά

μ' ένα πλακάτ στο χέρι:

ψωμί - παιδεία - ελευθερία.